{ "title": "Eyfel Kulesi Ne Amaçla Yapılmıştır", "image": "https://www.eyfelkulesi.gen.tr/images/Eyfel-Kulesi-Ne-Amacla-Yapilmistir-93776.jpg", "date": "21.01.2024 11:46:07", "author": "necati yaman", "article": [ { "article": "Eyfel Kulesi Ne Amaçla Yapılmıştır: Dünya üzerinde Eyfel kulesini hemen hemen tanımayan yoktur diyebiliriz. Bir şehre değil bir ülkeye sembol olmuş bir yapıdır. Eyfel kulesi 1887 ile 1889 yılları arasında İnşaat mühendisi ve mimar olan Gustave Eiffel'in Fransız ihtilalinin 100. Yılı kutlamalarına denk gelen Paris dünya fuarı (Paris expo) sembol kapısı olması amacıyla yapılmıştır.

Eyfel Kulesi Yüksekliği

Tamamıyla demirden yapılmış olan bu yapının yüksekliği 324.8 metredir. Üç adet seyir terası mevcuttur. Kule 3 000 işçinin çalışmasıyla 25 ayda 10 000 ton demir kullanılarak bir araya getirilmiştir. Eyfel kulesinin iki teras katında lokantalar bulunmaktadır, 3. Seyir katında ise kuş bakışı manzara izlenebilmektedir. 3. Kata çıkabilmek için ayrı bir ücret ödenmesi gerekiyor. En üst kat intihar olayları yaşanmaması için, tel kafeslerle kapatılmıştır.

Kule tamamlandıktan sonra Paris'teki sanat ve edebiyat çevreleri, Kuleyi çok çirkin bulduklarından kulenin sökülmesi için çok yoğun çaba sarf etmişlerdir. 20 yıllığına yapılmış olan Eyfel kulesi açıldıktan sonra çok yoğun ziyaretçileri olmuştur. Toplam masrafı 7.739.401. Frank olan yapı masrafını bir yıllık ziyaretçi gelirleri ile karşılamıştır. 20 Yılın sonunda ise Atlantik ötesi radyo haberleşmesine imkân sağladığından kule sökülmemiştir. Yapıldığı ilk günlerden sonra kule bir intihar yeri olarak seçilmiş, bilinen 400 kadar insan intihar etmiştir. Sonradan alınan çok sıkı güvenlik sebepleri ile intihar vakıalarının önüne geçilmiştir. Günümüzde kulenin bakımı her 7 yılda bir 25 boyacı tarafından 15 ayda boyanmaktadır.

Eyfel Kulesinin Günümüzdeki Kullanım Amacı

Zamanımızda ekonomi savaşları yapılmaktadır. Para geliri için Dünyanın bütün güçleri arasında kıyasıya rekabet vardır. Turizm bunlardan biridir. Özellikle Avrupa kaybettiği sanayi getirisinin yerini turizmle doldurmaktadır. Fransa turistlerin ilgisini çekebilmek için her ortamda her zeminde Eyfel kulesinin reklamını yapar. Dünya üzerindeki büyük film yapımcılarına büyük paralar ödeyerek, Eyfel kulesini filmlerin içerisine konu edinirler ya da Dünyanın büyük medya patronlarına büyük paralar ödeyerek Eyfel kulesinin haberlerini yaptırırlar. Bir çoğumuz izlediğimiz haberlere Eyfel kulesinin malzeme yapıldığına şahit olmuşuzdur. Bütün bu çabalarının karşılığını ise fazlasıyla alırlar. Çünkü Fransa ya giden her turist orada çok para harcar. Sadece Eyfel kulesini gezip görmekle kalmazlar. Gece hayatları yedikleri, içtikleri üzerinde Eyfel kulesinin resimleri bulunan, akla hayale gelmeyen her türlü eşyaların ya da tekstil ürünlerinin satışı. Hediyelik eşyaların satışı Otel konaklama gelirleri, şehir turu gezmeleri gibi. Fransızlar Eyfel kulesinden daha uzunca bir süre yararlanacaklar gibi.
" } ] }