{ "title": "Eyfel Kulesi Mimarı", "image": "https://www.eyfelkulesi.gen.tr/images/Eyfel-Kulesi-Mimari-72138.jpg", "date": "21.01.2024 10:29:11", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Eyfel kulesi mimari, Eyfel kulesi, 1887 ile 1889 yılları arasında Gustave Eiffel tarafından Fransız devriminin 100. Yıl kutlamaları için yaptırılmıştır. Yapılış amacı Paris fuarının giriş kapısı olarak kullanılmasıymış. Büyük bir emek ile yapılan bu yapı bittikten sonra halkın, mimarilerin ve sanatçıların çok büyük eleştirisine maruz kalmıştır. Kuleyi kimse beğenmemiş bir demir yığını olarak şehrin ortasında korkunç bir görüntüye neden olduğunu dile getirmişler. Bu nedenle kulenin yıkılmasına karar verilmiştir. Fakat son anda kuleyi telgraf anteni olarak kullanma kararı alınmış ve bu muhteşem Eyfel kulesi mimari yapısı yıkılmadan son anda kurtulmuştur. Şimdi günümüzde Eyfel kulesi mimari yapısıyla şehrin tam ortasında durmaktadır. Dünyanın en bilindik yapılarından olan Eyfel kulesini sanırım tanımayan yoktur. Eyfel kulesi mimari yapısı ile çok büyük projelerden biridir. Pariste bulunan Eyfel kulesi mimari yapısıyla Dünyanın çeşitli yerlerinden bu yapıyı görmek için insanları kendine çeker. Parisin en önemli simgesi olan Eyfel kulesini şehrin hemen hemen her yerinden görmek mümkündür. Kamuya açık platformlar 57m, 115m ve 276 m yükseklikte bulunur. Ziyaretçiler üç asansörle kuzey, Batı ve Doğu kanatlarından ilk iki platforma ulaşır. En üst kata ulaşmak isteyen ziyaretçi farklı bir asansöre aktarma yapabilir.

Eyfel kulesi mimari özellikleri nelerdir?

En çok merak edilen sorulardan birisi de bu muazzam yapının kaç metre uzunluğunda olduğudur. Çünkü bu yapının ihtişamı herkes tarafından merak edilir. Eyfel kulesi mimari uzunluğu, 324m. Ağırlığı ise 10,100 tondur. Günümüzde kullanılan çelik yerine demirden inşa edilmiş ve özel teknikleri sayesinde günümüze kadar gelmiştir. Eyfel kulesi 200.000 metrekare alana kurulmuştur. Her 7 yılda bir 60 ton boya ile boyanmaktadır. Boyama maliyeti ortalama 3 milyon Euro tutmaktadır. Zaman içerisinde kulenin rengi kırmızımsı kahveden, sarımsı kahveye, kestane kahvesinden bu günkü rengi olan bronz tonuna dönmüştür. Kule boyanırken 3 ton da boyanır. Zirve daha açık zemin daha koyudur. Yakından gördüğünüzde ilk gören mühendisler gibi sizde aynı şeyi düşünebilirsiniz. Çünkü yakından bakıldığında devasa bir demir yığını gibi görülmektedir. Ancak bu devasa Eyfel kulesi mimarisini incelemek için kendinize zaman ayırdığınızda fazlaca etkisinde kalacaksınız. Eyfel kulesinde bugüne kadar 400 kişi intihar etmiştir. Günümüzde önlem amaçlı birçok tedbir alınmıştır.

Eyfel kulesi mimari iç yapısı

Bu muazzam yapı sadece dışarıdan bakılan resim çekilen bir kule değildir. İçine girilen ve gezilen bir yapı olma özelliği de vardır. Eyfel kulesi mimari iç yapısı 3 kattan oluşur. İç kısmında üst katlara çıkan asansörler ve merdivenler bulunur. Her katı ziyarete açıktır. Ancak her katı fiyata tabidir. En ucuz katı 1. Kat en pahalı katı 3. Kattır. Asansörlede çıkılsa merdivenle de çıkılsa fiyata tabi olunur. Kulenin üst katlarında gelen misafirleri karşılayan muhteşem bir Paris manzarası bulunur. Bu Paris manzarası sizlere büyüleyici bir an yaşayacaktır. En üst kata çıkmak isterseniz şayet farklı bir asansör kullanmanız gerekecektir. Bu katta yoğun bir talep olduğundan dolayı biraz sıra bekleyebilirsiniz. Ancak manzara buna değecektir. İçerisinde farklı bir deneyim yaşamak isteyenler için restoranlar bulunur. Bu restoranlarda Paris manzarası eşliğinde romantik bir yemek yenilebilir. Gündüz tüm güzelliği ve ihtişamı ile duran Eyfel kulesi mimarisi gecede daha farklı ve etkileyici bir görünüme sahip olmaktadır. Bu muazzam yapı her gün ve her mevsim açıktır. Sabah 09,00/akşam yaz mevsiminde 24,00 saatlerine kadar açıktır. Hafta sonları özel tatillerde de açıktır. Parise ulaşıldığında Eyfel kulesi mimari yapısını bulmak zor değildir. Yapılacaklar listenize Eyfel kulesi mimari yapısını eklemeyi unutmayın.
" } ] }