{ "title": "Eyfel Kulesi Basamak Sayısı", "image": "https://www.eyfelkulesi.gen.tr/images/Eyfel-Kulesi-Basamak-Sayisi-22216.jpg", "date": "21.01.2024 04:35:06", "author": "Ceyhun YILMAZ", "article": [ { "article": "Eyfel Kulesi Basamak Sayısı; 1887-1989 yılları arasında 3000 işçi tarafından 18.308 demir parça birleştirilerek Fransa'nın başkenti Paris'te inşa edilmiş bir kuledir. Gustave Eiffel firması tarafından inşa edilen yapının mimarı bilinenin aksine Stephen Sauvestre'dir. Yapımı yaklaşık 26 ay süren kulenin yapılış amacı Fransız devriminin 100. Yıl çerçevesinde düzenlenen Expo 1889 Paris fuarıdır ve inşa süresi boyunca ölümle sonuçlanan bir iş kazası yaşanmamıştır. Kule 7.739.401 frank 31 sent'e mal edilmiş, daha açılışı yapılmadan Eyfel kulesinin ziyaretçi akınına uğramasıyla inşaat maliyetinin 4'te 3'ü geri kazanılmıştır.

Paris şehrinin simgesi olarak kabul edilen Eyfel kulesi yaklaşık olarak 300 metre yüksekliğinde olup toplam ağırlığı 10 bin tondan fazladır. Resmi rakamlara göre Eyfel kulesinin en tepesine yürüyerek ulaşmak isteyen birinin 1665 basamak çıkması gerekmektedir. Eyfel kulesinde ziyaretçiler için yapılmış 3 manzara platformu bulunmaktadır. Eyfel kulesi ilk inşa edildiğinde rengi koyu kırmızıya çalan kahverengi iken zaman içinde değişerek bronz rengini almıştır. Her 7 yılda bir Eyfel kulesine 25 boya ustası tarafından 60 ton boya, 1500 fırça ve 5000 zımpara kâğıdı kullanılarak bakım yapılmaktadır. Sadece dış yüzeyinin bakımının maliyeti 3 milyon eurodur. Paris'in sembolü olan ve güzelliği göz kamaştıran Eyfel kulesinde şu ana kadar 400 kişinin intihar eyleminde bulunması da gerçekten çok üzücü bir tabloyu gözler önüne sermektedir. Paris'te yaşayanların demir leydi olarak adlandırdıkları Eyfel kulesi dünyanın birçok yerinde bilinmekte ve ülkemizde de çok sayıda bilgi yarışmasında soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm dünya Eyfel kulesini eşi benzeri olmayan nadide bir eser olarak görmektedir.

Eyfel Kulesi Ziyaretçi Platformları

Birinci ve ikinci katta lokantalar ziyaretçilere hizmet vermektedir. Kulede ziyaretçiler için 2 asansör bulunur, kulenin en tepesine çıkmak isteyen bir kişi ikinci katta aktarma yapar ve başka bir asansöre geçer. Eyfel kulesinin en üst bölümünde ise ziyaretçiler için üstü kapalı ve açık olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır.
" } ] }